Breaking News
Začini kao lek

Začini kao lek

Anis

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi. U svetu postoje likeri i rakije sa mirisom anisa, među kojima su najpoznatiji francuski perno, turski raki, grčki uzo i makedonska mastika. Lekoviti delovi biljke su plod, odnosno zrelo seme, koje sadrži eterično i masno ulje, proteine, ugljene hidrate. Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Zagovornici narodne medicine seme anisa preporučuju kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve.

Đumbir

Poreklom iz tropskih predela jugoistocne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah, za pripremu corbi, jela od povrca, pirinca, sosova i kolaca. Đumbir umiruje kašalj i prehladu, sprecava pojavu glavobolja i migrene, ima antisepticno dejstvo. Oblog od djumbira povecava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažavaja akutne i hronicne bolove kod reumatizma, artritisa, kicme, stomacnih grceva, kamena u bubregu i žucnoj kesi, mišica.

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice tzv. ingvera, poznata još i pod nazivom žuti koren. Potiče iz Indije i jedna je od osnovnih sastojaka curry praha. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoleća. Već odavno je izvesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva i da je pravo čudo prirode. Obnavlja ćelije u mozgu i može da popravi štetu na moždanom tkivu koja je izazvana moždanim udarom, tvrde lekari. Razne laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže zaustaviti rast i širenje ćelija raka. Istraživanja pokazuju da može da zaštiti od raka debelog creva, kao i melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Naravno da kurkumu i dalje možete konzumirati kao začin jelima. Stručnjaci ističu kako je 300 do 500mg dnevno kurkuminoide sasvim dovoljno da biste zaštitili svoje zdravlje.

Paprika

Najstariji istorijski podaci o gajenju paprike su pronađeni u Peruu, od pre više od 3000 do 4000 godina, koji ukazuju na
tačnost mišljenja da je paprika poreklom iz Amerike. U našu zemlju preneta je iz Turske u XVII veku, dok je u severnim krajevima poreklom iz Mađarske. Veruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi. Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Sem afrodizijačkog dejstva, ovom drevnom lekovitom povrću pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave.

Plugin by:aAM