Breaking News
Jesen na tanjiru

Jesen na tanjiru

Sa novim godišnjim dobom se sve menja, tako i trpeza dobija nove boje i ukuse.

Pripremite svoj organizam za zimske praznike i mrsni jelovnik koji nas očekuje .Neka vaša novembarska trpeza obiluje jesenjim bojama i lako svarljivim namirnicama. Predlažemo vam da svoj jelovnik obogatite jelima sa bundevom.

Nepravedno zanemarena “domaća banana” – bundeva – odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija zimi. Ima malo kalorija a lako se vari. Bogata je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam.

Bundeva sadrži manju količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti. Od vitamina, tu je karotin ili provitamina A, C, E i K vitamin, vitamini iz grupe B, i to B1, B2 i B6, zatim nijacin, folna kiselina. Od minerala, bogata je kalijumom (zbog čega ima isto tako povoljna svojstva kao i banana), fosforom, kalcijumom i gvožđem. Sadrži i pektin, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Bundeva se preporučuje za redukcione dijete, jer meso bundeve ima samo 26 kcal na 100 gr, semenke 467 cal na 100 gr, a ulje od bundeve 879 cal na 100g.

Bila kuvana, pečena ili kao pire, u supi ili u rižotu, kao pita ili nadev – bundeva uvek očarava svojom finoćom ukusa i bojom.

Plugin by:aAM